Vraag eens een apk voor je netwerk - Triple P

Vraag eens een APK voor je netwerk

28-06-2016

We vinden het heel normaal om onze auto na zoveel duizend kilometer naar de garage te brengen voor een onderhoudsbeurt. We weten dat preventief onderhoud veel kosten voorkomt. Vraag het maar eens aan iemand wiens V-snaar is geknapt. De overheid stelt bij oudere auto’s zo’n periodieke check zelfs verplicht. En eigenlijk is er niemand die twijfelt over het nut van zo’n APK.

Hoe anders is dat bij communicatie-infrastructuren. Natuurlijk reserveren bedrijven via afschrijvingen geld voor vervangingsinvesteringen. En natuurlijk vindt er dagelijks onderhoud plaats. Maar een totale review van het netwerk, dat gebeurt zelden.

Besparingen van 30 tot 40 procent heel gewoon
Bij de klanten die hier wel om vragen vinden we besparingsmogelijkheden van gemiddeld zo’n 30 procent, in sommige gevallen zelfs 40 procent. Besparingen die mogelijk worden gemaakt door het netwerk slimmer in te richten, afscheid te nemen van voorzieningen die nauwelijks worden gebruikt en door gebruik te maken van nieuwe technologie die veel minder onderhoud vraagt, waardoor de Total Cost of Ownership daalt.

De eerste stap in zo’n review is kijken naar het gebruik van de infrastructuur en apparatuur. Hoe intensief worden de verschillende netwerken – WAN, LAN, WiFi – gebruikt en wat is de toekomstverwachting aangaande dit gebruik? We nemen daarin alles mee, van WAN en LAN tot en met mobiele abonnementen. Op dat laatste vlak vinden we vrijwel zonder uitzondering besparingsmogelijkheden, zelfs bij kleine bedrijven. Het blijkt in de praktijk een hele kunst om het mobiele abonnement goed te laten aansluiten bij het dagelijkse gebruik.

Nieuwe technologie maakt onderhoud vrijwel overbodig
De tweede stap is kijken waar we kunnen optimaliseren door het netwerk slimmer in te richten of te kiezen voor nieuwe technologie. Infrastructuren ontstaan vaak in de loop der jaren doordat er steeds nieuwe technologie bij komt. Eerst was er alleen een bedraad LAN, later werd dat uitgebreid met een wireless LAN (WiFi). Maar weet u precies hoeveel verkeer en wat voor type verkeer er over dat netwerk gaat? Past dat nog bij elkaar? Vaak niet. Wie had immers vijf jaar geleden gedacht dat tablets en smartphones nu zoveel bandbreedte zouden opsnoepen?

En wat te denken van de PBX. Zo’n apparaat heeft een technische levensduur van tien tot vijftien jaar en vaak zelfs nog langer, want een oude PBX blijft het gewoon doen. Maar dat vraagt wel veel onderhoud. En dat terwijl nieuwe VoIP-telefooncentrales nauwelijks meer onderhoud nodig hebben. Dat heeft een zeer gunstig effect op de total cost of ownership. Zo gunstig dat het vaak verstandig is om die oude PBX versneld af te schrijven en te vervangen door een moderne oplossing. Bedrijven die de eenmalige investering niet willen doen kunnen kiezen voor leasing of voor telefonie uit de cloud. Ook op dat gebied zijn de mogelijkheden in een paar jaar tijd fors veranderd.

Nieuwe functionaliteit tegen lage kosten
Stap drie is kijken of er partijen zijn die apparatuur, licenties of abonnementen goedkoper kunnen leveren of tegen andere voorwaarden. Passen de mobiele abonnementen nog wel bij het daadwerkelijke gebruik? Moeten we deze technologie nog in eigen huis houden of is het handiger dit af te nemen uit de cloud?

Tot slot kijken we ook naar het huidige en toekomstige gebruik van de netwerkinfrastructuur. Welke functionaliteiten zijn noodzakelijk en welke zijn gewenst? Zo hebben we bij een grote zorginstelling videoconferencing uitgerold waardoor niemand meer in de auto hoeft te stappen voor wekelijkse vergaderingen. Het netwerk was er al geschikt voor. En door te kiezen voor videoconferencing uit de cloud, wat geïnstalleerd kan worden op ieder device, zijn er geen aanvullende investeringen nodig. Door de besparing aan reistijd verdienen ze het maandelijkse abonnementsbedrag driedubbel terug.

Complex spel van veel factoren
U ziet, er spelen veel verschillende factoren een rol. En dat is waarom u zo’n netwerkreview het best laat doen door een partij die het geheel kan overzien. Een partij die meedenkt over functionaliteit, beveiliging, toekomstvastheid, een eventuele migratie naar de cloud en over financiële aspecten zoals koop versus lease.

Benieuwd of u op het gemiddelde zit van 30 procent besparing? Wij gaan graag de uitdaging samen met u aan.