Business Continuity - Triple P continuïteit van uw ICT-omgeving

ICT beschikbaarheid randvoorwaarde voor Business Continuity

 

“Als je een organisatie onder alle omstandigheden draaiende wilt houden, dan is het beschikbaar hebben van de ICT-omgeving vaak één van de eerste randvoorwaarden. Die beschikbaarheid begint bij het vermijden van zogenoemde Single Points Of Failure (SPOF): voorkom dat een enkele fout in een hardware of software component de gehele omgeving plat legt. Om dit gedegen te doen moet je de ICT-omgeving grondig analyseren en met name letten op onderlinge afhankelijkheden. Je moet dus als een architect naar de infrastructuur kijken en bouwblokken in zowel de hardware als de software onderkennen.”

Bert Bouwhuis werkt al bij Triple P vanaf de start van de organisatie en in zijn functie van principal consultant en CTO  heeft hij zulke analyses vaak bij klanten gemaakt en weet dat “de duivel in de details zit”. Vaak blijken er veel meer onderlinge afhankelijkheden te bestaan dan je in eerste instantie zou vermoeden.

Hoge beschikbaarheid en Disaster Recovery

“Als CTO ben ik verantwoordelijk voor de juiste invulling aan producten en diensten, waarmee we onze klanten bedienen. En als principal consultant mag ik dat ook in de praktijk uitvoeren voor een aantal klanten. Deze mix geeft mijn rol het kenmerk “met het hoofd in de wolken en met beide voeten stevig op de grond”. Een mooiere rol is wat mij betreft niet denkbaar.”

“Nadat je de primaire ICT-omgeving hoog beschikbaar hebt gemaakt middels het vermijden van SPOF’s kom je op het terrein van Disaster Recovery: hoe kun je je voorbereiden op rampscenario’s zoals hele datacenters die uitvallen. Dat kan je eigen datacenter zijn, of die van een cloud leverancier waar je een IaaS of SaaS dienst afneemt. Voor het ontwerpen van zo’n Disaster Recovery oplossing zijn de eisen van de organisatie bepalend voor de uiteindelijke vorm: hoe snel moet de ICT-omgeving na een ramp weer operationeel zijn en over welke maximale periode mogen gegevens verloren raken bij een ramp. In de praktijk blijken dit soort vraagstukken vaak een wisselwerking te zijn tussen wat je als organisatie graag zou willen en wat je als ICT-specialist tegen een redelijke prijs kunt realiseren.”

Meer weten? Neem dan contact met ons op: