Netwerkoplossing ontworpen en geïmplementeerd bij onderwijsgroep

Triple P realiseert en beheert veilig en betrouwbaar netwerk bij Quadraam

Onderwijsgroep is dankzij ICT-dienstverlener goed voorbereid op de toekomst

Triple P heeft een netwerkoplossing ontworpen en geïmplementeerd bij onderwijsgroep Quadraam. Daarmee verbindt de ICT-dienstverlener de dertien aangesloten scholen voor voortgezet onderwijs en het Centraal Bureau in één netwerk. De 1.600 medewerkers en 13.000 leerlingen profiteren nu van een optimale connectiviteit – bedraad en draadloos – en Quadraam is daarmee klaar voor het onderwijs van morgen. Tevens ontzorgt Triple P Quadraam door het gehele beheer uit handen te nemen.

Voorheen bestond het netwerk van Quadraam uit drie verschillende omgevingen met ook drie verschillende ICT-organisaties. Er werd zodoende gewerkt met veel verschillende standaarden, met alle consequenties van dien. Op sommige scholen werkte het netwerk helemaal niet, op andere was het heel traag of was er veel uitval. Het netwerk ondersteunde de medewerkers niet optimaal bij hun onderwijstaken en gaf leerlingen niet de leerervaring waarop zij hoopten. Veilig en snel werken zat er niet in. Bovendien brachten drie verschillende omgevingen en organisaties de nodige beheerlast met zich mee.

Triple P werd ingeschakeld voor een nieuwe netwerkoplossing, die de ICT-infrastructuur toekomstvast moest maken. “Op alle dertien scholen en het Centraal Bureau moest een veilige en optimale internetconnectiviteit gerealiseerd worden, die net zo vanzelfsprekend is als water uit de kraan”, zegt Gonda Peters, Informatiemanager bij Quadraam. “Zo kan ons onderwijs er in de volle breedte gebruik van maken en doorstappen naar het volgende niveau van informatiemanagement.” Voorwaarde was om zo veel mogelijk van de bestaande apparatuur te hergebruiken, zodat er zo min mogelijk sprake was van een desinvestering. Ook de eigen identiteit van iedere school moest behouden blijven.

De ICT-dienstverlener ontwierp en implementeerde een netwerkoplossing, waarmee alle dertien scholen en het Centraal Bureau in één netwerk werden ‘samengebonden’. Van drie omgevingen met verschillende standaarden is Quadraam overgegaan naar één netwerkomgeving met één standaard. Daarnaast heeft Triple P voor het merendeel van de scholen het wifi-netwerk vernieuwd. De op Cisco gebaseerde oplossing omvat zowel core, distributie als access switches. Het aantal netwerkpoorten binnen de netwerkomgeving bedraagt ongeveer 16.500.

“De samenvoeging naar één netwerkomgeving heeft geleid tot een veilige en hoog beschikbare infrastructuur waar bijna alle gebruikers – medewerkers en leerlingen – tevreden mee zijn. Deze tevredenheid zie je ook terug in de mate waarin zij nu van het wifi-netwerk gebruikmaken”, zegt Gonda Peters.